Odabir najboljeg posuđa za vaš dom
Bilo da nadograđujete svoje kuhinjsko posuđe, isprobavate nove kuhinje ili se pripremate za kuhanje, ključno je pronaći odgovarajuće posuđe. Međutim, s razvojem tehnologije posuđa i brojnim markama koje se pojavljuju svaki dan, odabir tava i posuda koje odgovaraju vašoj kuhinji i stilu kuhanja može biti izazovan, čak i za profesionalne kuhare.
To je važna investicija koju želite dobro napraviti. Poznavanje potreba za kuhanjem najbolji je način da započnete potragu za savršenim posuđem. Koliko često kuhate? Napravili smo ovaj praktični vodič koji će vam pomoći da pronađete savršeno posuđe za svoj dom.
Koji materijal odabrati za posuđe?
Prva stvar koja vam pada na pamet kad kupujete posuđe jest materijal. Odabir materijala za posuđe jedna je od najvažnijih odluka koju ćete morati donijeti. U nastavku ćemo pregledati materijale koje možete odabrati za svoje tave i lonce.
Nehrđajući čelik
Neprobojan i otporan na mrlje i koroziju, nehrđajući čelik jedan je od najpopularnijih materijala za posuđe. Nehrđajući čelik sam po sebi nije dobar vodič topline, ali se može kombinirati s drugim materijalima kako bi se poboljšala vodljivost.
Važna značajka na koju uvijek treba obratiti pažnju jest ima li posuđe inkapsuliranu bazu. Inkapsulirani nehrđajući čelik povoljan je, ali također puno bolje provodi toplinu. Nehrđajući čelik također se može kombinirati s drugim materijalima kao što su aluminij i bakar kako bi se poboljšala distribucija topline i vodljivost.
Osim toga, nehrđajući čelik ne zahtijeva redovito podmazivanje koje zahtijeva drugo posuđe. Savršen je izbor za svakoga tko traži kvalitetno posuđe koje ne zahtijeva zamorno održavanje.
Lijevano željezo
Ništa ne može nadmašiti svestranost posuđa od lijevanog željeza. Može se upotrebljavati u pećnici, na štednjaku ili otvorenoj vatri. Ovaj debeli metal ima čvrstu kristalnu strukturu koja mu daje neizmjernu izdržljivost. Lijevano željezo također bolje zadržava toplinu u usporedbi s drugim materijalima. Taj materijal držat će i održavati hranu, bilo da se radi o sporom kuhanju ili brzom pečenju.
Glavni je nedostatak lijevanog željeza to što se dugoročno lomi i hrđa. Međutim, trljanje uljem praćeno toplinom stvara sloj zaštite koji održava posuđe u dobrom stanju. Ako se dobro održava, posuđe od lijevanog željeza može omogućiti višegodišnje kuhanje bez problema.
Budući da je lijevano željezo sklono hrđi, ne preporučuje se duže držanje tekućina u posudi. Također je dobra ideja obrisati posuđe od lijevanog željeza nakon kuhanja, a prati ručno samo ako je potrebno.
Aluminij
Posuđe za kuhanje napravljeno od aluminija lagano je, ali je također dobar vodič topline. Aluminij je također jeftin i zahtijeva malo održavanja. Međutim, sklon je iskrivljivanju i udubljivanju jer je lagan materijal.
Preporučuje se izbjegavati pripremu kiselih ili lužnatih namirnica na aluminijskom posuđu jer će one reagirati s aluminijem. Također, uklonite hranu odmah nakon kuhanja kako biste spriječili upijanje metala.
Na što treba obratiti pozornost prilikom odabira posuđa
Sada kad znate najčešće materijale koje možete odabrati, sljedeći je korak znati koje značajke potražiti prilikom kupnje posuđa.
Provodljivost topline
Nisu svi metali dobri vodiči topline. Lijevano željezo, na primjer, dobar je vodič topline, ali nehrđajući čelik nije. Posuđe za kuhanje koje ima bolju vodljivost osigurat će ravnomjerno kuhanje hrane. Također će brzo reagirati na promjene temperature kad smanjite ili povećate toplinu.
Reaktivnost
Bez obzira na vrstu posuđa koje želite odabrati, vaše je zdravlje na prvom mjestu. Neko posuđe reagira s hranom i može uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme. Na primjer, aluminij reagira s kiselim namirnicama poput rajčica. Dakle, ako kuhate takve namirnice na aluminijskoj posudi ili u loncu, progutat ćete metal. Pri odabiru posuđa uvijek pazite na reaktivnost.
Izdržljivost
Neko posuđe ostat će u vrhunskom stanju godinama, bez obzira na to koliko ga često upotrebljavate. Jedna od takvih sjajnih vrsta posuđa nehrđajući je čelik.
Održavanje
Također morate voditi računa o količini održavanja koje je posuđu potrebno kako bi ostalo u vrhunskom stanju. Ako vam se ne sviđa laštenje posuđa svake noći prije odlaska u krevet, bilo bi vam bolje s opcijama koje zahtijevaju malo održavanja, kao što je lijevano željezo.
Savjeti za njegu posuđa
Najvažnija stvar koju treba imati na umu prilikom njege posuđa jest materijal upotrijebljen u njegovoj izradi. Neki materijali zahtijevaju više njege od drugih.
-
Lijevano željezo zahtijeva malo održavanja. Premazivanje, postupak u kojem se ulje više puta nanosi na površinu posuđa i zagrijava, održavat će to posuđe u dobrom stanju dugi niz godina. Također, minimalno čistite nakon upotrebe.
-
Nehrđajući čelik najlakši je materijal za održavanje. Jednostavno ga morate ručno oprati komadom krpe i sapunicom nakon upotrebe. Nemojte upotrebljavati jastučiće za ribanje koji će ogrebati ili ostrugati materijal.
-
Aluminij je sklon promjeni boje. Možete zaštititi aluminijsko posuđe od promjene boje tako da ga duže vrijeme namačete u sapunici. Također možete upotrijebiti jastučić od čelične vune sa sapunicom za uklanjanje zagorjele hrane.
Pregledajte našu opsežnu kolekciju kako biste pronašli savršeno posuđe za svoj dom.